Säterhagen, Berg. 734 91 Hallstahammar, Sweden

Mobile: +46 70 769 41 77

 

Allén Anders Geidemark

Foto: Anders Geidemark
Text: Geidemark, Anders
Förlag: Innblástur
ISBN: 9789163158995
Utgivningsår: 2004
Språk: Svenska
Bindning: Inbunden
Sidor: 208

Allen - bilder av ljus och mörk ensamhet är en av de vackraste böcker vi har i sortimentet. Anders Geidemarks kombinerar text, grafisk formgivning och bild till en mycket personlig stil.

Hans fotografier varierar i motiv, utsnitt och årstidsväxlingar. Bilderna kännetecknas av en stämningsfull närvarokänsla där djur och fåglar får utgöra en liten del av ett större landskap. Det är ofta suggestivt och färg och form samverkar till grafiskt slående fotografier som effektivt visar vad han vill skildra.

Men det som gör boken speciell är Anders text, som handlar om ensamhet, mobbing och kränkande särbehandling eller som han själv skriver i förordet 'den som fått känna på Den Mörka Ensamheten'. Under en mörk period i livet upplevde han hur det är att bli utfryst och baktalad av sina arbetskamrater.

Boken är en berättelse i allegorisk form om en person som utsätts för förtal och utfrysning och vuxenmobbning. Berättelsen har formen av en sägen, en vuxensaga, och Anders leker med orden i sina metaforer. Han tar alla sina bilder, de verbala likväl som de fotografiska, från naturen. Nedskrivna 'stamtal' Geidemark haft med en gammal björk i hagen där han bor med sin familj i det forna barndomshemmet, varvas med färgfotografier mot svart botten och texter i poesins format. I fem 'stamtal' berättar björken för diktaren om sina erfarenheter. — Han är den kloke vägvisaren som vill berätta sin historia för att ingen ska gå samma väg som han.

Anders Geidemark är född 1963 och bor med sin familj i sitt gamla barndomhem utanför Hallstahammar. Stommen i hans verksamhet utgörs av fotografering, men skriverier och grafisk formgivning, liksom bildspelsprodution och föredrag, tar en stor del av tiden i anspråk. Han är känd som en av Sveriges främsta naturfotografer och är medlem i föreningen 'Naturfotograferna' och i 'Naturfotografernas Bildbyrå'. Han representeras utomlands av 'Getty Images'. Själv kallar han sig för berättare i ord och bild. I sitt arbete använder han sig lika mycket av form och text som av bilder.