Säterhagen, Berg. 734 91 Hallstahammar, Sweden

Mobile: +46 70 769 41 77

 

Stigen ur hav - Ander Geidemark

Foto: Anders Geidemark
Text: Geidemark, Anders
Förlag: Innblástur
ISBN: 9789163037146
Utgivningsår: 2004
Språk: Svenska
Bindning: Inbunden
Sidor: 160

En dialog med, och en kärleksförklaring till, Island; den besjälade landmassan.

Med drag från konstnären Bruno Liljefors målar fotografen Anders Geidemark fram stämningar med sin kamera. Men egentligen skulle man inte kalla honom för fotograf. Han är en berättare som gärna använder flera olika uttrycksformer.

Stigen ur hav - av vingar skuggad är Anders Geidemarks bokdebut. Trots förkärlek till skogsnaturen har han funnit stor inspiration i det karga och storlinjiga isländska landskapet. Sammanlagt sju månaders vistelse, fördelat på fyra resor (1991-94), ligger till grund för denna bok.

'Min sittande skugga är 50 m lång; mörkare än självaste lavasanden, därför synlig. Det stramar i ansiktet av salt och soltorkad hud. I lunnefågelns öga balanserar Tellus närmaste stjärna på den spända horisontlinan. I en enda blick tycker jag mig kunna ana och se hela Ditt levnadsperspektiv i urtid, nutid och framtid. Precis så här ska det komma att se ut om ungefär 100 000 år då nästkommande inlandsis har smält bort. Precis så här såg det ut för 16 miljoner år sedan, då Du steg ur havet.

16 miljoner år senare kom människan